Alapfogalmak

Xboxos fogalomtár és szómagyarázat

Alapok

Konzol: konzoloknak (pontosabban játékkonzoloknak) nevezzük a "merev" (speciálisan a célnak összeállított) hardverrel szerelt játékgépeket

Xbox (Xbox Classic, Xbox1): a Microsoft játékkonzolja, melyet 2001 november 15. és 2005 november 13. között gyártottak. Intel 733 Mhz CPU, 64 MB RAM, Nvidia NV2A ASIC videokártya, 8-10 GB HDD, 10/100 LAN, DVD-drive

Xbox 360: az Xbox utódja, melyet a Microsoft, az IBM, az ATI, a Samsung és SiS közös fejlesztésében készítettek. Megjelenésekor két verzóban került forgalomba, és ez azóta kegészült az új reviziós Slim gépekkel. A FAT példányok megjelenéskor: Premium és Core. Ebből 3 típus volt kapható: 360 Arcade, 360 Premium és 360 Elite. Jelenleg forgalomban: Slim Arcade és Slim Elite. FAT alaplap tipusok: Xenox (Waternoose - IBM) három magos 3.2 Ghz CPU, Xenos ATI videokártya, 512 MB DDR3 RAM, DVD-drive, 100 LAN, 20 GB HDD (csak 360 és 360 Elite), HDMI kimenet Slim X360: egy magban a CPU és GPU, kisebb méret, áramvonalas forma tervezés, jellemző fekete burkolat, beépített WiFi b/g/n, optikai kimenet, alapértelmezett HDMI kimenet, 5 db USB foglalat. Ami viszont förtelmes tény, hogy a hűtés itt sem a legjobb, de talán kisebb a baj, a 45 nm-es csíkszélezettség miatt.

Moddolás: az a folyamat, mely során a konzol hardverén (vagy szoftverén) módosításokat végzünk különféle célokból: az új (vagy rejtett) funkciók elérésétől egészen a szebb/jobb kinézetig.

Xbox Live: a Microsoft által üzemeltetett, az interneten keresztül hozzáférhető (vagyis online), előfizetéses multiplayer játék és tartalomszolgáltató rendszer.

Dashboard (dash): az Xbox "operációs rendszere", az a program mely induláskor betöltődik. Alapvetően a konzol beállításainak megváltoztatására és DVD/CD lejátszására szolgál. Amint egy játék betöltésre kerül, a dash-nak további szerep nincs és kikerül a memóriából.

Hardver

CPU (Central Processing Unit): a központi egység, közismert nevén a "processzor". Ez minden digitális számítógép alapú eszköz agya, ez végi a programok által kiadott utasításokat és az adatok feldolgozását.

HDD (Hard Disk Drive): az Xbox háttértárolója (merevlemez, winchester). Ezen kerülnek tárolásra a játékmentések, az Xbox Live-ról letöltött tartalmak és a dashboard. Classic esetén alapban 5 partícióra van felosztva: C a rendszernek (~500M), X, Y, Z cache számára (minegyik 1G) és E az adatoknak (a maradék hely 4,5G és 6,5G között). Moddolt Xboxba szerelt nagyobb HDD esetén, további 2 partícó lehetséges: F mely maximum ~125G-os lehet és ha a HDD nagyobb mint 137G, akkor a a 137G feletti rész a G meghajtó.

DVD-drive: optikai olvasó. Az Xboxhoz kapható játékok kizárólag optikai médián (DVD) kerülnek forgalomba. Ezeknek, illetve a DVD filmek/Audió CD-k lejátszására szolgál. Xbox Classicnál a D meghajtóhoz van hozzárendelve.

Alaplap: a konzolok központi áramköri lapja. Erre csatlakoznak a különböző funkcionális egységek, mint a processzor, memória, HDD, videovezérlő, DVD-ROM, stb.

Kontroller: írányítópad, joystick. A konzol vezérlésére szolgál. A Classiknál két verzió került forgalomba: az eredeti nagyobbb ("The Duke") és az kisebb "S". Xbox 360 esetében a Microsoft a Classicnál jó bevált "S" kontrollert fejlesztette tovább.
Mindkét Xbox generáció esetében létezik vezetékes és vezeték nélküli verzió is.

Távirányító: funkciója nagyjából megegyezik a kontrollerével, annyi különbséggel, hogy kivitelében a hagyományos távirányítóhoz hasonlít és a célja a DVD/CD lejátszás irányításának megkönnyítése. Xbox Classic esetén a DVD lejátszás csak abban az esetben működik, ha rendelkezünk távirányítóval (DVD-kit).

Memórikártya: játékmentések tárolására szolgáló eszköz. Ennek segítségével másolhatjuk át mentéseinket egyik Xboxról a másikra.

Headset: mikrofon és fülhallgató kiegészítő, melyet hálózatos játékok esetében és az Xbox Live-os kommunikációra használhatunk. Létezik vezetékes és vezeték nélküli verzió is, 360 és 360 Elite esetén a vezetékes headset alapfelszerelés.

Wifi-csatoló: vezeték nélküli hálózati csatloló, amit a box ethernet csatlakozójához csatlakoztatva lehet használni, vagyis ezen keresztül csatlakozni egy meglévő Wifi (vezeték néküli) hálózathoz

Moddolás

LPC (Low Pin Count bus): az a csatolófelület, melyet a CPU használ az alacsony sávszélességgel működtetett eszközökkel való kapcsolattartásra (pl. BIOS rom, kontroller, stb.)

Chip (ModChip): a "modification microchip" rövidítése, a moddolás legfőbb eszköze, az a fizikai eszköz mely segítségével a moddolás működik.
Legismertebb típusok Classic esetén: Xecuter, SmartXX, DuoX, Aladdin.
Xbox360-nál még "teljes" funkciójú chip nem létezik, amit ebben az esetben chipnek szoktak hívni az a hivatalos DVD firmware-eket megkerülő ún. "dvd drive chip".

Chipelés: az a moddolási folyamat, mely során a chip beszerelésre kerül az Xboxba. A chipelés során az Xbox debug LPC csatolóját kell felhasználni a modchip beszereléséhez, amely így megkerüli az xbox eredeti BIOS-át és végeredményül a chip saját BIOS-a lesz a működés közben használt BIOS.
A chipelés Xbox360 esetén az ún. "drive chip" beüzemelését jelenti.
Az chip beszereléséhez a konzolt szét kell szerelni, amely így a garancia elvesztését okozza.

TSOP (Thin Small-Outline Package): az Xbox BIOS chip-je, ebben tárolja az Xbox a BIOS-t. 1.0 és 1.1 esetén ennek mérete 1MB, 1.2-1.5 esetén 256KB. Az 1.6-os verzióknál már nincs külön TSOP chip, az Xbox a BIOS-t a Xcalibur video encoder chipben tárolja. A garanciát ebben az esetben is elveszítjük.

Flashelés: a moddolás egy másik fajtája, ebben az esetben nem kerül be fizikailag új eszköz (chip) az Xboxba, hanem a TSOP BIOS chip-et pár apró alaplapi forrasztás segítségével írhatóvá teszünk, majd így módosítjuk az eredeti BIOS-t. A flashelés csak 1.0-1.5 verziókig lehetséges.
Mivel a flashelés is fizikai beavatakozással jár, így a garanciát ebben az esetben elvesztítjük.

Softmod: fizikai beavatkozás nélküli moddolás, mely egy speciálisan előállított játékmentést (MechAssault, Tom Clancy's Splinter Cell vagy 007: Agent Under Fire) használ fel arra, hogy hibát idézzen elő az xbox működésében és így lehetővé tegye a moddolást.
Egy softmoddolt Xbox visszaállítható eredeti állapotba.

DVD Moddolás: a moddolás az a fajtája, mely során a DVD meghajtó firmware-ét módosítjuk vagy külső eszköz beszerelésével megkerüljük. Nem "teljes értékű" moddolás, "csak" azt teszi lehetővé, hogy a DVD meghatjónk olvasson írható médiákat és backup játékokat.
Jelenleg az Xbox360 moddolására ez az egyetlen járható út.

Spoofolás: X360 meghajtó flashelésekor használt eljárási folyamat. Kötelező a gép kulcsának beillesztése mellett akkor, ha a gépünkbe az eredeti meghajtójától eltérő típust szeretnénk berakni. Ennek több oka lehet, mint például már az elhalt meghajtó típust nem gyártják, nem kapható, vagy nem megbízható minőségű. Célja, hogy a konzollal elhitessük, hogy a gyári meghajtója van benne. Pl: Hitachi GDR3120 059 helyett Liteon 74850 059-es Hitának spoofolva, benne a Hitachiból kiolvasott kulccsal. Wink
Jelenleg az Xbox360 meghajtójának cseréjére ez az egyetlen járható út.

Case mod (case modding): a konzol vagy kiegészítőjének külső kinézetének megváltoztatása. Ide tartoznak az különféleképpen festett házaktól a hűtés-modokon keresztül a beszerelt világító eszközöig minden.
Hasonló az autós körökben elterjedt, ironikusan "optikai- vagy sufni-tuning"-nak nevezett eljáráshoz.

Szoftver

Signed és Unsigned kód: a Signed kód (program) az aláírt, esetünkben a Microsoft által hitelesített kódot jelenti, melyet csak egy hivatalos Xbox fejlesztő tud előállítani egy ún. Xbox Development Kit segítségével.
Egy "teljes értékű" moddolás lehetővé teszi, hogy a konzolon ne csak signed kódot tudjunk futtatni, hanem unsigned-ot is, azaz nem a Microsoft által hitelesített programot is.

Homebrew szoftver: "házi készítésű" program, melyet nem a hivatalos fejlesztői eszközökkel készítettek, és így az előállított kód unsigned lesz, melyet csdak moddolt Xboxon tudunk futtatni. Ebbe a kategóriába tartozik az összes egyedi dash és a rengeteg segédprogram is.

Gamesave: játékementés, melyet a dashboard és egy memóriakártya segítségével átvihetünk egy másik xboxra is.

XBMC (XBox Media Center): alternatív Xbox classic dashboard, melyet a még mai napig fejlesztenek. Funkcionalitásait tekintve messze a legnagyobb tudással rendelkezik. Ezek közül kiemelkednek a médialejtászás és a hálózati/online funkciók.

EvoX (Evolution X):

Avalaunch

Unleash-X

Emulátorok

Egyéb

További ötleteket ebbe a topikba várjuk Smile