BLACK TESZT - balintka

A szomorú jelen
Sajnos a Microsoft, terméktámogatásának hála, gyakorlatilag az Xbox 360 kijövetelétől, sőt már előtte is, befejezettnek tekinti az Xbox projectet, ők bizony már nem adnak ki rá játékot. Ezt én személy szerint a 25 millió Xbox tulaj hátba szúrásának érzem. Nem elég, hogy mesterségesen 1-1,5 évvel megrövidítette a konzol élettartamát, de már nem is támogatja. Az Xbox - Xbox 360 körül történtek akár egy új, filozofáló cikk témája is lehetne. Elkapkodott a generációváltás, ez köztudott dolog. A fentiek folyománya egyrészt az, hogy csak külsős fejlesztő és kiadó cégektől várhatunk játékokat a jövőben konzolunkra, másrészt legalább a negyedére csökkent a játékok száma. Én ezek miatt már az Xbox hattyúdalának hívom az utóbbi három hónapot, szerintem nem túlzok vele. Ha most ennyi játékot kapunk, akkor mi lesz később? Ráadásul nem mindenki teheti meg, és akarja is megtenni a magas költségekkel járó generációváltást, amely mellett most még kevés indok szól. Mi, Xbox tulajok már kevés játékot tudunk megnevezni gépünkre, ami még érdemes várni. Ezek közül egyik leggyakrabban a BLACK cím hangzott el.
Kiemelkedő produktum
A fent vázolt helyzetben jelent meg a BLACK, itthon is nagy vihart kavarva. A vihar fő oka, hogy volt, ahol 10 pontos értékelést kapott, és sokak szerint nem ér annyit, mások pedig védelembe veszik. Én is megosztom Veletek saját álláspontom. Van rálátásom a dologra, hisz az Xbox-on számtalan FPS-t kipróbáltam, végigvittem, PC-n szintúgy. Mondhatni, FPS-re használom a gépem. A lenti teszt végeredményétől eltekintve azt mondom, hogy igen, nagyon jó a játék, megérte várni, megállja a helyét a minőségi Xbox-os FPS-ek között is!

Az első élmények

A játék stílszerűen fekete háttér előtt indít, ráadásul a készítők listája is fut, ki sem lehetett nyomni. A menü sem tetszett igazán. Siettem is az indítással, mert ez eddig nem volt meggyőző. Az első pálya egy romos, terroristák által megszállt orosz városba vitt. Kelet-Európa? Kitűnő témaválasztás, első jó pont. Egy szobába rakott ki a gép, kezemben egy dizájnos fekete pisztollyal. Gyorsan körülnézek, ki az ablakon, a szobában is, na nem az ellenfelek miatt, hanem a grafika minőségét leellenőrizendő. Kiváló! Aztán a viszonylagos csend megtört, az ablaküveg hangosan durrogva kezdett darabjaira hullani. Lentről észrevettek. Azonban ez sem vonta el a figyelmemet arról, hogy milyen jó a csörömpölés hangja! Felvettem a shotgun-t, az ajtón kilépve ledurrantottam a támadót. A fegyver ereje brutális. Egy gépkocsi mögül lőnek rám. Régi FPS tapasztalatok alapján nem az embert, hanem a járművet veszem célba, a robbanás pusztító. A romos utcán, folyamatosan harcolva igyekszek egységemhez.

Grafika

Az eddig leírtakból kiderül, hogy megtetszett a játék, de ez várható is volt. Vitán felül legfőbb vonzereje a grafika. Azt a minőséget, amit a BLACK nyújt, Xbox-on soha nem láttuk még (más konzolon se nagyon). A fény-árnyék viszonyok gyönyörűek, a fákon besütő Hold fénye is lenyűgöző. Az anyagok megjelenítése példa nélküli: gondolok itt az üvegre, a betonfalra, a fákra, a sáros-kavicsos erdei talajra. Ilyet még konzolon nem láttam. Ez a grafika, annak ellenére, hogy multiplatform a játék, odapakol szinte minden exkluzív játéknak! Újabb demonstrációja annak, hogy mire képes ez a gép! Még a CoD 2: Big Red One-t, Half-Life 2-t is megelőzi, pedig ezek az utóbbi idők legszebb alkotásai a gépen. A fegyverek mind élethű másai valóságbeli változatuknak. Az elhagyott szocreál házak, lerombolt épületek pedig fantasztikusan jelennek meg! Nem is lelkendezek tovább, ezt mindenkinek látnia kell.

Hangok, zene

E szekcióról is csak a legjobbakat tudom elmondani: minden hang nagyon valósághű, kiváló minőségű, a zene pedig igényes, igazi nagyzenekarral felvett mű, ebből következően túltesz sok hasonló játék audio megoldásán. Kiemelendő a fegyverek hangja, és az ablaküveg csörömpölés, e valósághű hangok jellemzik a legjobban a játékot.

Interaktív rombolás

Újdonság, ahogy a golyók becsapódáskor lebontják a falakat, ahogy darabokra törik a kisebb tárgyakat, sok a felrobbanható tereptárgy. Kevés programmal találkoztam, amelyben ennyire interaktívan használhatjuk környezetünket. Lövéseink nyomán amortizálódik a berendezés, kilyukad, összeomlik a fal, kidőlnek az ajtók. Az erős, Burnout 3 alatt edződött grafikus motor mindezt korrektül és valóságszerűen jeleníti meg. Ebből a szempontból is unikum a játék. A modellezett fegyverek és valóságbelijük teljesen megegyeznek egymással.

Mesterséges (un)intelligencia

Normál fokozaton nem tudott sajnos meggyőzőt nyújtani. Sokszor az őröktől tíz méterre lelőttem a társukat, meg sem hallották. Általános jellemzője kétféle viselkedésmód: ellenfeleink vagy nekünk jönnek gondolkodás nélkül, vagy egyhelyben állva várják sorsukat. Elmondható, hogy unintelligenciájukat a készítők számukkal próbálták ellensúlyozni. Engem a gyenge MI nem zavart, a folytonos akció hevében nincs időnk ezzel foglalkozni. Mivel a játék a Serious Sam-szerű hentelésről szól, én nem rovom fel ezt nagy hibaként. Funkcióját jól betölti, aki szereti a kötetlenebb FPS-eket, annak megfelelő lesz.

Hibák, hiányosságok

Minimális hiba fedezhető fel a játékban. Az első, ami nem tetszett, az az újratöltéskori homályosulás. Egyedi effekt, de engem nagyon zavart. A másik az a komótosság, ami jellemzi emberünket, de főleg a fordulás sebességét. Ez utóbbit sajnos nem is lehet állítani. A fekete menü, az először ki sem nyomható Credits, az érdektelen videók sem jöttek be. Mindezek azonban apróságok, nem rombolják a játékmenetet. A legnagyobb gond a szavatosság, a nyolc darab pálya bizony nem teszi hosszú idejű kikapcsolódássá a játékot. Néhány óra alatt végigvihető könnyebb fokozatokon. Multiplayer sincsen, újabb rosszpont. Műfaja miatt ritkán fogjuk elővenni, de akkor jó szórakozást fog biztosítani.

Most akkor tíz, vagy nem tíz?

A játék minőségét elnézve nem az a kérdés, hány pontos, hanem, hogy maximális pontszámot ér-e. Kétféle értékelés lehetséges: a jelen szűkös játékkínálatot tekintve maximális tíz pontos a játék, ám önmagában értékelve nem ér annyit, a már említett hiányosságok miatt. Az biztos, hogy az Xbox egyik legjobb és legegyedibb FPS-e a program. Úgy érzem, ebben az esetben mindegy, hogy tíz pontos, kilenc és fél, vagy kilenc, egyediségénél fogva mindenképp beszerzendő darab, majd eldöntitek nektek mennyit ér.

Balintka