Hűtés

Xbox 360 hűtés modding

12 v-os hűtés módosítás Xenon, Zephyr, Falcon, Opus, Jasper alaplapokon

12 v-os hűtés Xenon, Zephyr, Falcon, Opus, Jasper alaplapnál a beépített dvd drive tápellátásáról:

Az xbox 360 konzolba gyárilag beépített dvd drive tápellátásáról is le tudjuk venni a 12 v-os feszültséget a hűtőventilátorok számára, ha valaki fél az alaplapon történő forrasztgatástól.

Vágjuk le a ventilátor csatlakozójáról a piros és a barna vezetékeket

Kössük össze őket és forrasszunk rá egy olyan hosszú vezetéket, ami biztonságosan elér a dvd tápkábeléig. 


A képen látható dvd tápkábel csatlakozó 12 v-os vezeték szigetelését óvatosan vágjuk meg és ide forrasszuk rá a ventilátortól jövő meghosszabbított vezetéket. A letestelés és a zárlat elkerülése érdekében, ne feledjük el megfelelően leszigetelni mindenütt a kötéseket szigetelőszalaggal vagy zsugorcsővel.

A fekete-kék vezetéket tartalmazó csatlakozót pedig dugjuk vissza a helyére.

Arra mindenki ügyeljen a dvd drive tápcsatlakozójának a visszadugásakor, véletlenül se dugja fordítva vissza a helyére, mert zárlatot okoz és a dvd dríve elektronikája tönkremegy! Mivel a dvd drive-ről veszed le a 12 v-os táplálást, így egy kevés "overcool" is lehetséges, azaz kb. 5-6 mp-ig még mennek a ventilátorok kikapcsolás után.

A tutort készítette: Ghoost1

Minden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu

Hűtés beállítás a DashLaunch alatt

Gép típusa: Xbox 360 Jasper RGH 2

Kérdésedet itt tedd fel: Xbox 360 Hűtés MOD fórum

1. Nézd meg az FSD hűtés beállítást és allítsd auto-ra.

 

2. Keresd meg FSD-ben a file kezelőt és indítsd el. Keresd meg a Dashlaunch-ot és indítsd el.
Dashlaunch-ban navigálj el a MISCELLANEOUS lapra és nyomj X-et a system info-ra.

 

3. Állítsd be a kívánt értékeket. CPU target temp, GPU target temp, EDRAM target temp.
Ha kész nyomd meg a B gombot.

 

4. Menj vissza a SAVE \ LOAD LAUNCH INI lapra és ott mentsd al a beállításokat.

 

5. Ha kész, akkor nyomd meg a B gombot a kilépéshez. Érdemes teljesen kikapcsolni a box-ot, majd vissza, hogy tutira érvényesüljenek a beállítások. Én így használom, nálam bevált. Nem mondanám halknak a gépet a saját beállításommal, de jobban bízok benne, mint más megoldásoknak, meg FSD-s %-os beállításnak.

Remélem tudtam segíteni.

A tutort készítette: Leo58

Minden jog a készítőn kívül: XboxKlub.Hu 

Hűtésmódosítás (6V – 12V)

Hűtésmódosítás (6V - 12V)

A hűtésmódosítás lényege, hogy a ventilátorokra eső gyári feszültséget megnöveljük, így nő a fordulatszámuk és persze a levegőszállítási képességük. Gyárilag 5V-os feszültség jut egyenként a ventilátorokra, ami valljuk be a Jasper alaplap elődjeinél (Xenon, Zephyr, Falcon, Opus) igen kevés a GPU melegedését tekintve. A forgalomban lévő Jasper alaplapoknál már sokak szerint nincs szükség feszültség emelésre, de én amondó vagyok - és overcool esetén minimum 6V kell -, merem ajánlani, hogy még ez esetben is növeljük meg 6V-ra a feszültséget. Falcon alaplapoknál az ajánlott feszültség 8V vagy 9V, míg az ennél régebbi alaplapoknál elkél a 10V - 12V. A feszültség változtatást az alaplapon elhelyezett IC lábainak áthidalásával és a híd közé kötött feszültségszabályzó IC segítségével érjük el.

Ha 12V-os feszültséget akarunk elérni nincs szükségünk IC-re, hanem a képen megjelölt lábakat (kék és piros) össze kell forrasztani egymással, kábel segítségével. Ezzel a módosítással mind a két ventilátor 12V-on, vagyis maximális fordulatszámon fog pörögni, ami nagyon hangos.

Ha kisebb feszültséget akarunk elérni, mint 12V, akkor szükségünk lesz egy feszültségszabályzó IC-re, amit bármely elektronikai szaküzletben - vagy online áruházban - beszerezhetünk. Ajánlott a TO220 tokozású IC-t választani, a könyebb forraszthatóság végett!

A következő listában az IC-k kimeneti feszültségét és a nevét (ahogyan keresni vagy kérni kell) publikálom:
• 6V (7806)
• 8V (7808)
• 9V (7809)
• 10V (7810)

Ha megvan az IC, nincs más dolgunk mint a képen látható módon beforrasztani:

Az IC középső lábát vagy a hátsó részét (a képen át van fúrva) forraszd vagy más módon rögzítsd a gép belső keretéhez vagy valamelyik csatlakozó aljzatához. Ha a hátsó kifúrt részt rögzítjük, akkor ajánlott a középső lábat levágni. Rögzítsük úgy az IC-t, hogy az ne tudjon elmozdulni az XBOX mozgatásától, így elkerüljük, hogy a lábak összeérjenek bármilyen más alkatrésszel. Én azt ajánlom, hogy a videó kimenet aljzatának tetejére rögzítsük, úgy, hogy az IC lyukához tesszük a forrasztót és az ónt, majd hagyjuk szétterülni, így azt hozzáforrasztottuk a csatlakozó házához. Ezek után ajánlatos körberagasztani egy pici pillanatragasztóval, biztos ami biztos.

Azt mondanom sem kell, hogy ha bármi gondod van, nyugodt szívvel kérdezz hozzászólásban, így segítve másnak is!

Sok sikert kívánok a leírás megvalósításához!

A tutort készítette: xdavex67

Minden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu

Hűtőventilátorok átkötése 12-9-7v-os működésre anyag felhasználása nélkül

Az xbox 360 hűtőventilátorok átkötése 12 - 9 - 7 v-os működésre anyag felhasználása nélkül:

Ha át akarjuk alakítani a konzolunk hűtését, mert félünk a 3 ledtől, akkor azt megtehetjük úgy is, ha éppen nincs otthon feszültség stabilizátor IC.

12 V-os hűtés Xenon alaplapnál:

Ha azt akarjuk, hogy a CPU és a GPU ventilátorok is 12 v-on működjenek egy Xenon alaplapnál, akkor a következő áthidalásokat kel megcsinálni az alaplapon. Természetesen, ha csak a GPU-t akarjuk hűteni, akkor csak azt kötjük át.

Átkötés az alaplap alján:

Sárga = 12v

Fekete = CPU ventilátor

Piros = GPU ventilátor

Átkötési ábra:

Egy már kész átkötés:

vagy

Átkötés az alaplap felső részén:

Sárga átkötve = CPU ventilátor 12 v

Piros átkötve = GPU ventilátor 12v

12 V-os hűtés Zephyr, Falcon, Opus, Jasper alaplapnál:

Átkötés az alaplap alján:

vagy

Átkötés az alaplap felső részén:

Megjegyzés: Sunon és Nidec ventilátornál meg kell fordítani a 2 darab Power vezetékeket, mivel ezt az MS elszúrta és gyárilag felcserélte.

9 V-os hűtés Xenon alaplapnál:

Ha túl hangosnak találjuk a konzolt a 12 v-os átkötés miatt, akkor a 12 v-os áthidalásunkat hagyjuk meg és a negatív fekete és kék vezeték vágjuk le a csatlakozóról és forraszuk át egy 3,3 v forráshoz.

9 V-os hűtés Zephyr, Falcon, Opus, Jasper alaplapnál:

Ha túl hangosnak találjuk a konzolt a 12 v-os átkötés miatt, akkor a 12 v-os áthidalásunkat hagyjuk meg és a negatív fekete és kék vezeték vágjuk le a csatlakozóról és forraszuk át egy 3,3 v forráshoz.

7 V-os hűtés Xenon alaplapnál:

Ha túl hangosnak találjuk a konzolt a 12 v-os átkötés miatt, akkor a 12 v-os áthidalásunkat hagyjuk meg és a negatív fekete és kék vezeték vágjuk le a csatlakozóról és forraszuk át egy 5 v forráshoz, amit az alaplap alján találhatunk.

7 V-os hűtés Zephyr, Falcon, Opus, Jasper alaplapnál:

Ha túl hangosnak találjuk a konzolt a 12 v-os átkötés miatt, akkor a 12 v-os áthidalásunkat hagyjuk meg és a negatív fekete és kék vezeték vágjuk le a csatlakozóról és forraszuk át egy 5 v forráshoz.

5-12 V-os szabályozható GPU hűtés Xenon alaplapnál:

Megcsinálhatjuk úgy is a Xenon alaplapunk GPU hűtését, hogy mink szabályozhatjuk kívülről egy 25 Ohm 3 Watt-os szabályozható potméterrel a ventilátorok feszültséget 5-12 volt között.

Arra minden esetben ügyeljünk, hogy a letestelés és a zárlat elkerülése érdekében, ne feledjük el megfelelően leszigetelni mindenütt a kötéseket szigetelőszalaggal vagy zsugorcsővel

Forrás: Xbox-Scene

 

A tutort készítette: Ghoost1

Minden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu

Ventillátor bekötési pontok Xbox360-nál

Az első képen azt lehet látni, hogy honnan kell levágni a 2db ventillátor 12 voltos vezetékét (a 2db vezeték a barna és a piros). Ezt a két vezetéket össze kell kötni és kötni rá egy annyira hosszú vezetéket, ami majd elér arra a pontra, ahonnan adni kell a ventillátoroknak a 12 voltot. Az összekötésnél forraszd össze a kábeleket, hogy szét ne csússzon és vagy szigetelő szalaggal, vagy mint a képen is látni, kábelbehúzó műanyaggal védeni, nehogy valamihez hozzáérjen a szabad kábel és letesteljen.

A második képen azt a pontot látni, ahonnan biztonságosan lelehet venni a 12 voltot úgy, nem rongálod az alaplapot és stabil 12 voltot kapsz (és így nem terhelve a tápot). Ide kell kötni azt a kábelt, amit meghosszabítottál hogy megkapja a 2db venti a 12 voltot. Ide még nyugodtan köthetsz egy 6-8cm-es ventinek stabil 12 voltot, ha plusszban azt is szeretnél beszerelni.

 

A harmadik képen látható bekötés egy stabil test pontot mutat, ha esetleg plussz ventit kötnél be vagy esetleg test pont kellene valamihez. A képen is látható, hogy itt sem buherálod szét az alaplapot, mert az ott egy gyári forraszpont.

Sok sikert mindenkinek!

Készítette: retne
Minden jog a készítőn kívül: Xboxklub.hu

Vízhűtés - nightmare

Xbox 360 vízhűtés

Készítette: Nightmare

Mindenki csak saját felelőségre kezdjen bele, mert sem én sem a klubtagok nemválalnak felelőséget az esetleges károkért!

A leírás tájékoztató jellegű, annak felhasználásáért és az abból következő esetleges jogi-, vagy egyéb károkért, hardware hiba, törés, bármimásért a készítő és az oldal nem vállal felelősséget. 

Sokak szerint, a leghatásosabb hűtés a kis forrófejű konzolunknak a vízhűtés, ugyanis a víz nagyon jó hővezető anyag, és a vízhűtés segítségével megszüntethetjük a nagy hőingadozást, valamint teljes mértékben megszűnnek a konzol melegedési gondjai.

Első lépés: X360 konzol lebontása lásd GYIK/FAQ

Ahány gyártó, annyiféle vízhűtés, így mindenki maga tudja kiválasztani, hogy neki melyik a szimpatikus, az én választásom egy Thermaltake Tribe VX-re esett, ami szálcsiszolt alu házba van beépítve, révén külső rendszer, és a 2009.08-havi elite gépem.

Tribe vx részei:

12x24cm hőcserélő radiátor (az eredeti ventiket Arctic F12 ventilátorokra cseréltem)

 

 

vízpumpa: az eredeti 400l/h volt de ezt kicseréltem egy 600l/h-ra sokkal halkabb és természetesen jóval többre képes:

 

víztartály: ebben a rendszerben 1l-es tartály van ami elég nagy mennyiség a tide water 2dl-es tartályához képest:

 

majd legvégül a csőelválasztó amivel a víz kifolyása nélkül tudjuk különválasztani a rendszert az xboxtól:

 

A vízhűtőblokk téren gondok vannak, ugyanis nem mind fér el a dvd drive alatt, ahol 15mm hely áll rendelkezésünkre, hogy beépítsük a blokkot!

Aki tud, javaslom, hogy szerezzen bontottan Tide water blokkot! (most énis ezzel szereltem), vagy marasson ki egyet! A megfelelő blokk rajza elkérhető tőlem!

Tehát, a blokkot 4 ponton rögzítettem, és fölülről, hogy egyenletesen feküdjön egy x-clamppel fogattam le, ami igen jónak bizonyult.

 

Az xbox fémkeretén át kell vezetni a csöveket, azonban, hogy a "tepsi" ne sértse meg a csövet, ezért fémből készült csőátvezetőt használtam:

 

ha ezzel is megvagyunk, akkor a légterelőt kicsit meg kell faragni, abban az esetben, ha nem 2 körös a kialakításunk, hogy a cpu-nak a hűtése megmaradjon.

 

Ha ezzel is megvagyunk, már csak a konzol burkolatát kell visszarakni.

A rendszert, egy külön tápegységről működtetem.

Pár szót a hatékonyságról:

23C°-s szobában, 1.5-2 óra folyamatos Batman a-a után, a gpu 26-28C° volt,  ami szerintem elég meggyőző, de nagyon jó eredményeket el lehet érni, egy kisebb rendszerrel is, pl.: 300l/h-val, de vannak olyanok, mint én, ha már lúd legyen kövér Smile

Az összkép:

 

Az egész rendszer működés közben nem hangosabb mint az xbox gyári hűtése!

Mindenkinek 3-led mentes játékot kivánok!

A tutort készítette: Nightmare

Minden jog  akészítőn kívül: xboxklub.hu