Hűtésmódosítás (6V – 12V)

Hűtésmódosítás (6V - 12V)

A hűtésmódosítás lényege, hogy a ventilátorokra eső gyári feszültséget megnöveljük, így nő a fordulatszámuk és persze a levegőszállítási képességük. Gyárilag 5V-os feszültség jut egyenként a ventilátorokra, ami valljuk be a Jasper alaplap elődjeinél (Xenon, Zephyr, Falcon, Opus) igen kevés a GPU melegedését tekintve. A forgalomban lévő Jasper alaplapoknál már sokak szerint nincs szükség feszültség emelésre, de én amondó vagyok - és overcool esetén minimum 6V kell -, merem ajánlani, hogy még ez esetben is növeljük meg 6V-ra a feszültséget. Falcon alaplapoknál az ajánlott feszültség 8V vagy 9V, míg az ennél régebbi alaplapoknál elkél a 10V - 12V. A feszültség változtatást az alaplapon elhelyezett IC lábainak áthidalásával és a híd közé kötött feszültségszabályzó IC segítségével érjük el.

Ha 12V-os feszültséget akarunk elérni nincs szükségünk IC-re, hanem a képen megjelölt lábakat (kék és piros) össze kell forrasztani egymással, kábel segítségével. Ezzel a módosítással mind a két ventilátor 12V-on, vagyis maximális fordulatszámon fog pörögni, ami nagyon hangos.

Ha kisebb feszültséget akarunk elérni, mint 12V, akkor szükségünk lesz egy feszültségszabályzó IC-re, amit bármely elektronikai szaküzletben - vagy online áruházban - beszerezhetünk. Ajánlott a TO220 tokozású IC-t választani, a könyebb forraszthatóság végett!

A következő listában az IC-k kimeneti feszültségét és a nevét (ahogyan keresni vagy kérni kell) publikálom:
• 6V (7806)
• 8V (7808)
• 9V (7809)
• 10V (7810)

Ha megvan az IC, nincs más dolgunk mint a képen látható módon beforrasztani:

Az IC középső lábát vagy a hátsó részét (a képen át van fúrva) forraszd vagy más módon rögzítsd a gép belső keretéhez vagy valamelyik csatlakozó aljzatához. Ha a hátsó kifúrt részt rögzítjük, akkor ajánlott a középső lábat levágni. Rögzítsük úgy az IC-t, hogy az ne tudjon elmozdulni az XBOX mozgatásától, így elkerüljük, hogy a lábak összeérjenek bármilyen más alkatrésszel. Én azt ajánlom, hogy a videó kimenet aljzatának tetejére rögzítsük, úgy, hogy az IC lyukához tesszük a forrasztót és az ónt, majd hagyjuk szétterülni, így azt hozzáforrasztottuk a csatlakozó házához. Ezek után ajánlatos körberagasztani egy pici pillanatragasztóval, biztos ami biztos.

Azt mondanom sem kell, hogy ha bármi gondod van, nyugodt szívvel kérdezz hozzászólásban, így segítve másnak is!

Sok sikert kívánok a leírás megvalósításához!

A tutort készítette: xdavex67

Minden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu