Northbridge tálcahiba áthidaló javítása

Northbridge tálcahiba áthidaló javítása

Verzió: v1.00
Készítette: AsWa

FONTOS!!!

A következő sorokban leírtak garancia vesztést okoz. Bármilyen ebből következő károkért sem én sem az Xboxklub.hu nem vállal semmilyen felelőséget.

Előszó a hibáról

Ugyan nem egy típushibáról beszélhetünk de sajnos ez a hiba is előfordulhat (mint sok másik) de szerencsére nagyon ritkán. A hiba a flashelés következtében következhet be. Fő oka a földeletlen konektor, flashelés közben nincs földelés a PC és az 360 között, statikus feltöltődés. Előjele álltalában könnyen észrevehető, maga a 360nak a fémkerete úgymond „megcsíp" az eddigi beszámolások szerint. Ilyenkor következik be a baj, méghozzá magában a Northbridge-ben a tálca állást figyelő elektronikát jóeséllyel sikerült galyravágni. Ebből adódóan mindenkit óva intek a 360-on keresztüli flasheléstől.

Hiba megelőzése

Ha már flashelésre szánjuk el magunkat tökéletesen győződjünk meg a konektor földeléséről, a PC és a 360 fémkerete legyen összekötve és lehetőleg ezenkívül valamelyik fémkeret legyen a radiátorhoz földelve mert az biztos földelés (kivéve műanyag csöves radiátor, az nem földel (: ).

De egy százszor biztonságosabb mód ha a meghajtót kivesszük és ún. Connectivity kit.-en keresztül flasheljük, így 100%-osan nem okozhatunk kárt a 360 alaplapjában és mivel a DVD meghajtó is a PC tápjáról fog üzemelni így azzal se lehet probléma.

A hiba jelenség

  • Automatikus tálca kiadás
  • Ha sikerült valahogy a játékot benntartani a gépben, hogy ne adja ki attól függetlenül nem olvassa
  • A középső power led villog
  • Kikapcsoláskor a tálcát automatikusan kiadja

A javításról néhány szó

Maga a hiba javítása tökéletesen csak és kizárólag a Northbridge cseréjével lehetséges. Ez egy igen drága és körülményes mutatvány.

Az áthidaló javítás egy egyszerű és roppant olcsó megoldás. Az áthidaló javítás nem más mint a tálcaérzékelés elektronikára fix, állandó feszültséget küldesz ígymaga a 360 azt hiszi, hogy a műveletet már végre is hajtotta. A gyári tálca érzékelő elektronika 1,2V-3,3V között kummunikál, inpulzusokat küld a Northbridge felé mely így győződik meg arról, hogy az utasítás sikeresen végbement. Viszont ha az elektronika meghal akkor nem képes ezt lereagálni, viszont szerencsére stabil feszültség esetén képes azt hinni, hogy azonnal az utasítás végbement.

Ez a javítási módszer nem garantálja, hogy minden 360nál sikeresen működik, egyes gépek esetén csak és kizárólag a Northbridge csere segíthet!

A Northbridge 0,6V-3,7V bemenetig képes még stabilan működni így ha az itt említett módszer mely 3,3V-on próbálja orvosolni a hibát meglehet próbálni nagyobb feszültséget. De ha az említett 3,7V-on nem működik akkor már csak a Northbridge csere segíthet. Semmilyen módon ne próbáljunk ki magasabb feszültséget mert ennek hatására könnyen galyravághatjuk a gépet teljesen!

Ha az áthidaló javítás után ismét sikerül földeletlen konektorral vagy bármi mással a hibát reprodukálni már biztosan csak a Northbridge csere segíthet!

A javítás hátrányai, hátulütői

Nem minden gépnél garantált a hiba javítása.

A javítást követően a tálca állását csak és kizárólag a dashboardban vagy az eject gombbal változtathatjuk meg, a tálca megnyomására a gép nem fog reagálni, csak ha teljesen manuálisan kézzel betoljuk.

Minden más remélhetőleg rendesen fog működni, viszont ha mégse akkor már csak a Northbridge csere segíthet.

Javítás

Végre elértünk a javításhoz. A javításhoz minimális eszközökre lesz szükségünk.

Szükséges

  • Egy darab vezeték
  • Forrasztópáka lehetőleg vékonyabb heggyel, pillanat pálkával nem ajánlom a nekiesését
  • Forrasztó ón
  • Az alaplap kivétele a fémkeretből

Amint kivettük a fémkeretből az alaplapot fordítsuk meg a hátuljára

A sárga körrel bejelölt rész a tálcanyitás visszajelzéséért felelős szálon egy aránylag egyszerűen forrasztható pont. A vörös körrel bejelölt rész egy kondi pozítív lába amely a DVD meghajtó áramellátásáért felelős 3,3V-os rész. Ezt a két pontot forrasztjuk össze egy vezetékkel! Ha lehetséges ajánlom a vékony Kynar vezetéket de akár egy soroskábel vezetéke is tökéletes. Kékkel jelölt vonal a vezeték maga.

Íme egy kép beszerelés után

Sok sikert és jó játékot kívánok! AsWa

Minden jog a készítőn kívül: xboxklub.hu