Tippek konzolok használatához

Egy ideje már gondolkodtam a témával kapcsolatos tanácsadó cikk megírásánál, az érdeklődésre való tekintettel ezennel neki is állok megírni a tapasztalataimat, másoktól, innen-onnan összegyűjtött tanácsokat, véleményeket egy cikkbe összefoglalva.
Bizonyos okok miatt Magyarországon kicsit gyengébb a konzolos társadalom, sokkal jobban dívik a PC, mint játékplatform. Ez még hagyján lenne, de nem lehet elmenni a tény mellett: hazánkban a konzolgépek is nagyon, de a játékok még drágábbak, azaz elmondható, hogy a konzolozás a magyar viszonyokat tekintve drága hobbi. Ezért is fontos, hogy a (többnyire) drágán megvásárolt gépek és játékok állapotára, épségére odafigyeljünk! Ebben igyekszem ezzel a cikkel segíteni!
Először is nézzük meg, gépeinket hogyan óvhatjuk, hogyan vigyázhatunk rájuk. Mindenek előtt ügyeljünk a gép eléhelyezésére, több szempont figyelembe vétele alapján:
  • tegyük a gépet biztonságos helyre, ahol nincs útban
  • ne tegyük le a földre, mert belerúgnak, zsúfolt polcra ahonnan leeshet
  • olyan helyre se, ahol virágok vannak, nehogy véletlenül megöntözzék
  • a reggelinket se vigyük túl közel a géphez Smile (láttam már kakaót konzolban! Smile
Szóval a lényeg egy olyan biztos pont keresése, ahol rendesen szellőzik (különösen ügyeljünk erre, ha van ventillátor a gépben) és nincs semmiféle veszélyek kitéve.
Elmondható, hogy a gépek legfőbb ellensége a por! Ügyeljünk rá, ha olyan szobában van, ami utcafrontra néz és sokat (nyáron akár egész nap) nyitva az ablak, hogy legalább félévente, de legalább évente egyszer vidd el szakemberhez és takarítasd ki vele alaposan a gépet. Hidd el, ez meghosszabbítja a konzol életét! Ha nem akarsz ilyennel foglalkozni, akkor legalább azzal csökkentsd a gép portartalmát, hogy ha nincs használatban, akkor letakarod. Erre a célra leginkább alkalmasak a különböző méretben megvásárolható fóliák, de bármilyen más fólia vagy textilanyagú takaró is megfelel. Sűrített levegős spray-jel ne is próbálkozz, ha nincs szétszedve a gép. Csak össze-vissza kevered a gép belsejében a port, erre pedig semmi szükség!
Egy másik fontos dolog: sokan próbálják megtisztítani optikai meghajtójukat alkohollal, vagy borotválkozás utáni arcszesszel. Ezeket nem erre találták ki! A vattás fültisztító a legalkalmasabb a dologra, de csak szárazon. Finoman rálehelve a lencsére óvatosan meg lehet takarítani a lencsét, de nem állat módon rányomva, csak finoman! Smile
További védendő dolog maga a médiahordozó, a CD/DVD lemezek!
Szintén védjük őket a portól, illetve a karcoktól, főleg ha EREDETI van a birokodban. Használat előtt, után mindig tartsd valamilyen tokban. Különösen ajánlatos letakarni a felültöltős optikai lemezes gépeket, mint amilyen a PSone, GameCube, PStwo. Ezeknél az olvasólencse igen érzékeny, hisz fedélnyitás után szabadon látható, jóval érzékenyebb, mint a tálcás meghajtóké.
Ennyi lenne a gépekkel kapcsolatos teendőnk. Talán még annyit megjegyeznék, hogy a HDD-t tartalmazó gépekkel még finomabban kell bánni, legfőképpen szállításnál. Mindig helyezzük stabil helyre, ne tudjon elmozdulni, nekiütődni semminek, nehogy tönkremenjen a merevlemez.
Végezetül: ha féltjük videojáték-gyűjteményünket, ne adogassuk kölcsön őket. Nem biztos, hogy más is ugyanúgy vigyáz akár a gépre, akár a lemezekre, mint mi. A szakszerűtlen szállítás miatt fellépő hibákról nem is beszélve. Jó néhány ember panaszkodott már a kölcsönadott lemez leromlott állapotáról vagy a nem működő, nem olvasó gépről is.
Ezekkel, az egyszerű tanácsokkal remélem sokaknak, tudtam segíteni. Azt hiszem, mondhatom, mindannyiunk fülének kedves az adott konzol indítódallama vagy akár csak ventillátorainak halk zúgása is, rajtunk is múlik, hogy meddig hallhatjuk ezeket. Ezekkel, az egyszerű eszközökkel jelentősen óvhatjuk gépünk külső állapotát, hibátlan működését
írta: balintka
módosította, kiegészítette: BlackLord
www.xboxklub.hu