Tomb Raider: Legend TESZT - Laja X

Az elözmények: Nagyon-nagyon régen egy messzi-messzi galaxisban új super nova tünt fel az égen a neve: PlayStation.
Erre a forradalmian új konzolra érkezett elsőként egy játék, amely, azóta már fogalommá vált:Tomb Raider.
Nem kívánok sokat foglalkozni az előéletével, de muszály megjegyezni, hogy azóta számtalan folytatást megért már a dolog (tisztára mint egy brazil sorozat ) és többek közt megfilmesitették(tudjátok:nagy csöcsök, zürős pasik, szo... ahhh szamócás ajkak, tudjátok: Angelina Jolie. Ezen dolgok megítélése nem tisztem, de a vizualizáció.... Ráadásul rögtön két rész!!!!

A legenda útja: Szóval a játék készítés művészete a játék, amely stilust teremtett. Sajátos, magával ragadó játék menet, soha nem látott grafikai megoldások, hatalmas szabadon bejárható terepek (mapok) tucatnyi titokkal, csapdákkal és ellenfelekkel.

Ehhez még hozzájárult a csodálatos letünt kulturák atmoszszférája és megannyi csodálatos zene.

Szóval játszodtunk, önfeledten.Még többet és többet akartunk. Megkaptuk! Tomb Raider 2:számomra ez az Isten minden téren, több, jobb,

szebb és nagyon-nagyon hosszú. Komoly logikai megoldások, álmatlan éjszakák megoldást keresve és közben hallgatni azokat a gyönyörű zenéket.....Emlékeztek? Velence, opera. Szép emlékek örökre!Hosszú hónapok alatt végig nyomtam, de meglett.

A következö részekről csak ennyit: emlékszem 3.-ik rész lázas várakozás, lemez betölt, kezelés megszokás, első pálya, első terem. És... Vazz nincs meg a hangulat, túl bonyolitott kezelés , pálya szerkesztés.Másnap eladtam.

A későbbiekben is csak a reménykedés volt,mindig csalodnom kellett, mostanáig...

A jelen: Hírek és képek a neten, nini lesz Boxra is (eddig csak PC konverzio létezett) !!Nagyon vártuk és reménykedtünk, hogy

jobb lesz az előznél (Ps2 iszonyatos bukás) . Megszereztem, kiprobáltam és függő lettem megint!!! A régi fealing visszatért, újra szerettem Larát (minden idők legdögösebb megjelenésével bir a mostani epizodban) köszönhető az irdatlan mennyiségű poligonnak amiből a hősnő összeáll,és ez nem minden:nézzétek meg a Japán pályán,nem lövöm le az élményt(ENJOY)!!!

A design: Most látszik, hogy újgen konzolra készült a game (PS1 után) , maximális odafigyeléssel, kiköszörülvén a csorbát,

mert az elöző rész egy szégyen volt grafikailag, és minden hogyan (utálom ha egy jó játékról bőrt húznak le, ráadásul sokat, és azt is igénytelenül ) , szóval az Xes verzioról beszélek.Szép, néhol pedig ÁLOM szép!! Pl:Peru, nagyterem. Vannak egyszerübb helyek is, de sehol sem csúnya,textura hibás.Egyszerüen ez rendben van,de ezt el is vártam.

Az élmény: Kaptunk valamit amit nagyon szerettünk, valami modern változatban: ezen lehetett volna elvérezni. de sikerült a vérfrissítés. Jó lett az irányitás, bár ez is át lett gyúrva, viszont felhasználó barát. A játék felépitése is változott, ha láttad a filmeket, akkor tudni fogod mire gondolok (szerintem az Eidosnál is látták, főleg Jolie kisasszonyt ) ezt is kipipálhatjuk.

Játékmenet: ez is fordult egy nagyot, néha k....ra felgyorsul, néha meg lágy és sima (nekem a Rambós részek annyira nem tetszettek) de haladni kell a korral.Viszont ez nem ront semmit a dolgon.

Ötletek: Fahrenheites, Shenmues villogó gombos akció jelenetek, online kapcsolat a backup teammel, és még sorolhatnám..

Egy fontos dolog: a mentés! Checkpoint alapú lett a game, ez jó: mert nem kell savepointot keresni, ez rossz: mert ha meghalsz, nem lehet a dumát elnyomni! Menteni bárhol menthetsz, de csak a checkpointot menti a gép, nem a pillanatnyi helyzeted (sürün van, tehát ez sem gáz!) . Ahogy haladsz a storryban, egyre több minden okosság nyillik meg, az Extras menüben.

A tartalom: Vastag. Gyönyörü, változatos helyszinek, sok szinű és formályú látványvilág . Bele lehet pörögni rendessen, mintha

ott lennél, ezek között a titokzatos odon romok között. Nagyon hosszú, részletekben gazdag átvezető animációk (lesz egy-két fordulat is) . Számomra egy nagyon fontos dolog: a ZENE. Nagyon-nagyot domborit a játék, ezen a téren (mint a Fahrenheit) , minden track passzol az adott helyhez, és szituációhoz! A hangokkal sincs semmi gond, ott is harmonia van, egésszen apró dolgokra is odafigyeltek. Nekem ez negyon fontos, mert audióvizual tipus vagyok.

A szavatosság: Elérkeztünk az első és talán leggyengébb oldalához.... Nyolc óra játék és 44%-nál vagyok (benne van a teljesitett Croft Manor is) . Bár akadtak tök hosszú helyszínek is, aminek teljesitése után is csak pár százalékot ugrottam előre.

A logikai fejtörök is jók lettek, sok új elem van, de nincs túlbonyolitva, és választhatsz az elején nehézségi fokozatot is. Ajánlom a Tomb Raider fokozatot, (más az értékelés a pálya végén) úgy ráadásul jól szórakozol!Szóval csak egy félelem van bennem, hogy túl hamar végetérhet,de ha ez be is következik.....

Az összegzés:Egy nagyon jó kis kiforrot játékot kaptunk, ami méltó a nagy elődökhöz, minden téren kis hibákkal!!!Talán csak a hosszával, és a komplexitás hiányának az érzésével lesz a gond...

Bátran ajánlom mindenkinek,régi fanoknak, és kezdöknek egyaránt!Remélem sikerült kedvet csinélnom és hozzásegiteni mindenkit, pár óra kellemes szorakozáshoz. Mert ez a videójátékok létének értelme...

LAJA X

UI: Félelmem beigazolólodott, sajnos nem egész 13 óra és 92%-kal kiakasztottam.

A minőség a szavatosság rovására ment.

Viszont ez egy tökéletes kiinduló alap a jövőre nézve, mert lesz folytatás....