Xbox hibajelző fények és azok értelmezése

Xbox Hibajelző fények és értelmezésük

Ver 1.0

A hibajelző fények ugyan olyan titokzatosak lehetnek mint a hibakódok és kevés dokumentáció áll rendelkezésre az okokról amiért ezek megjelennek. Amikor a hibajelző fény villog az alaplapi hibára utal míg ezt mondják a Narancssárga /zöldre is ami viszont az audio/video kábellel kapcsolatos.

Alább egy lista található a hibajelzésekről és egy leírás a problémáról meg a javításáról. Néhány hibajelzés orvosolható egy modchip behelyezésével vagy az eeprom cseréjével, egyéb esetben az alaplapot cserélni kell.

Zöld / Piros Villog:

Hiba: A gép kétszer újraindul és villog a vörös és a zöld. Ez a hiba FRAG (Frequent Red And Green - Gyakori Piros És Zöld) néven ismert és több oka is lehet. Tipikusan amikor megjelenik ez a hiba nincs semmilyen videó. Lehetséges okok amiért ez jelenik meg:

rossz bios image vagy egy rossz bios chip esetleg az Nvidia MCPX chip sérült vagy eltört/sérült nyomvonal vagy forrasz csepp került az alaplapra.

Javítás: Hogyha bármilyen forrasztási munkát végzel (modchip behelyezése vagy egyéb mod) az alaplapon vagy körülötte, bizonyosodj meg róla hogy ne fröccsenjen forasz anyag rá illetve ne legyen híd bármelyik vezeték között. Ha mégis van azt távolítsd el. 

Amennyiben nem végeztél semmilyen moddolást a gépen, akkor valószínű hogy egy hibás tsop image vagy bios chip okozta. Próbálj installálni egy modchippet hogy lásd bootolásra tudod e bírni a gépet.

Ha a gép meg mindig a FRAG-ot jelez azt jelenti hogy egy másik fő elem rossz és szükség van az alaplap cseréjére. * Megjegyzés amennyiben az MCPX chip a bűnös, lehetséges az eltávolítása és másik alaplapba való áthelyezése, de nagyon drága berendezésekre van szükség a chip szabályos eltávolításához. Sokkal költség hatékonyabb megoldás csak az alaplap cseréje. *

Folyamatos Zöld, nincs audió / videó / lemez kiadás: 

Hiba: A gép nem mutat, játszik le semmilyen audio, video jelet és nem nyitja ki a DVD meghajtót. Tíz esetből Kilencben ezzel a hibajelenséggel találkozom, ez a hiba általában rendszer bios problémára utal.

Javítás: Általában ha ezzel a problémával találkozom behelyezek egy modchipet és az bootolja a rendszert. Ha ez a hiba egy modchip behelyezése után történik, ellenőrizd hogy az összes forrasztás jó-e. Amennyiben igen próbáld meg eltávolítani a modchipet hogy lásd a rendszer be tud e bootolni a rendszer bios nélkül (TSOP).

Ha a probléma akkor jelenik meg amikor a chip csatlakoztatva van és a forrasztások jók, akkor lehetséges hogy a modchip en található bios image hibás.

Néhány ember jelezte hogy a rendszerük rendben volt ameddig nem installálták a modchipet, és mikor behelyezték megjelent ez a hiba, és miután eltávolították a chipet a hiba megmaradt. Ennek oka lehet egy forrasz híd az LPC porton illetve körülötte vagy a D0 pontnál. Amennyiben ez a helyzet, távolítsd el a hidat és nézd meg hogy változtat e valamit a hibán.

Folyamatos Zöld, nincs audió / videó:

Probléma: A gép nem ad ki semmilyen audio videó jelet de engedi kinyitni a DVD meghajtót. Ezt okozhatja rossz high definition A/V pack (RGB kábel) vagy kihúzott A/V kábel. 

Javítás: Ellenőrizd hogy az A/V kábelek rendesen be vannak e dugva a televízióba és a TV a megfelelő csatornán van. Ha te high definition A/V pack-ot (RGB kábel) használsz próbáld meg normál kábellel is.

Narancssárga / Zöld villog:

Probléma: Ez akkor jelenik meg amikor az A/V kábel nincs csatlakoztatva vagy tönkrement. 

Javítás: Ellenőrizd hogy a kábel rendesen csatlakozik-e. amennyiben igen akkor cseréld ki egy másikra. Ha ez sem oldja meg a problémát akkor lehetséges hogy a vezeték ami az A/V csatlakozótól az IC-hez megy megszakadt vagy sérült.

Narancssárga villog:

Probléma: Ha a gépbe került modchip akkor valószínűleg: forrasz anyag került a lapra, forrasz híd keletkezet, megszakadt egy vagy több vezeték.

Javítás: Vizsgáld meg hogy találsz e Forrasz cseppet/hidat, sérült vagy megszakadt vezetéket. Amennyiben találsz azt távolítsd el. 

Narancssárga / Piros villog:

Probléma: Ez a hiba nem gyakori de néha előfordul. Az reset jelnél nincs kontakt az LPC busz és a pin 5 között. Ez általában slendrián forrasztási munka következménye vagy a vezeték elemelése míg a pin 5 nél dolgoztak.

Javítás: Majd jön! 

Zöld villog vagy Zöld majd Piros villog:

Probléma: Ezt hibás/hiányzó eeprom image okozza vagy hibás/hiányzó eeprom chip.

Javítás: ugyan olyan verziójú alaplapról leszerelt eeprom átforrasztása, kezdőknek nem tanácsos.

Folyamatos Piros:

Probléma: A rendszer túlhevült vagy központi alkatrész sérült. 

Javítás: Győződj meg hogy a gép jól szellőzik-e. Ne blokkold a ventillátort és tartsd távol a gépet a zárt légterű helyektől.

* Megjegyzés. Amennyiben a hiba oka túlhevülés volt úgy megfontolandó a ventillátor cseréje és vagy a ház szellősebbé tétele. * Ha a probléma megmarad úgy az alaplap egy része sérült. ez esetben az alaplapot cserélni kell..

Forrás: The Xbox Repair Guide v2.10

Fordította: Quarros

Ver1.0

Minden jog fentartva: XboxKlub.Hu